به گزارش خبرچگنی، از اینکه تمام جوامع بشری از گذشته تا کنون با مخاطرات طبیعی روبرو بوده اند بر کسی پوشیده نیست.
اما موضوع کشکان رود نباید به غلط از دسته مخاطرات طبیعی تلقی و معرفی گردد چرا که چندین دسته از عوامل انسانی در خشک شدن کشکان سهیم بوده و نقشی آشکار دارند.
با توجه به اینکه بحران کم آبی و خشکسالی هر سال نمایان تر می شود و پیامدهای ویرانگر آن بیشتر احساس می گردد.
ضرورت احداث سدگاوشمار مرکز اولویت پروژه های احداثی در استان لرستان و شهرستان چگنی شده است.اما متآسفانه تا قبل از روی کار آمدن دولت سیزدهم؛ هیچگاه احداث این سد اولویت اول دولت های حاکم در لرستان قرار نگرفت.
تمام فعالان اجتماعی و مدنی جامعه تاکید دارند که با موعظه کردن نمی توان خیلی از مشکلات را حل و جامعه را اداره کرد اما مسئولین امر در بحث سدگاوشمار و کشکان همچنان به خطا به موعظه گری خود ادامه می دهند.
موضوع خشک شدن کشکان و بحران های ناشی از آن شوک و چالش بسیار بزرگی بر بدنه ضعیف اقتصادی و اجتماعی شهرستان نوپای چگنی وارد ساخته است.
خشک شدن یا خشک نمودن کشکان به طور محرزی ریشه در چگونگی مدیریت منابع آب؛(برداشت های بی رویه و کشت محصولات آب دوست در ایستگاه فیض آباد)سیاست بازی و برنامه ریزی های از قبل طراحی شده برای این رودخانه خروشان دارد.
در این چند سال که از خشک شدن کشکان می گذرد مباحث و نقدهای فراوانی از فرآیند مدیریت منابع آبی لرستان در تقسیم عادلانه و استقرار کاربری های گوناگون در تمامی دولت های حاکم در لرستان صورت گرفته که همگی حکایت از ترکیب دو عامل بی توجهی به سهم و حق آبه شهرستان چگنی و سهم خواهی و نوع مدیریت منفعت طلبانه که امروز چگنی را گرفتار خود ساخته است؛دارد.
در کالبد شکافی چرایی و چگونگی بحران به وجود آمده و خشک شدن کشکان رود همه علل و توجهات به سمت مدیران و عواملی متمرکز می شود که چندین سال است از احداث سدگاوشمار جلوگیری کرده و برای اینکه ریشه یابی این بحران به درستی و همه جانبه صورت بگیرد لازم است نگاهی به لایه های زیرین و پنهانی که به دنبال زیاده خواهی از این سد هستند داشته باشیم.«البته قصور و کم کاری مدیران شرکت آب منطقهای در خشک شدن کشکان و صدور مجوزهای برداشت بدون حساب و کتاب کاملا مشهود می باشد»
علل گفته شده برای تاخیر در احداث سدگاوشمار فقط برای فریب افکار عمومی است چراکه هیچ فعالیت و پروژه ایی بخصوص سدسازی را نمی توان در کشور نام برد که از ایده اولیه تا بهره برداری دهها مطالعه و گزارش علمی و توجیهی پیوست آن نباشد.
پس اگر امروز دولتمردان و مافیای آب به انحای مختلف چرایی و چگونگی پروژه سدگاوشمار را نقد می کنند بهتر است در وهله اول این نقدها یا مخالفت ها متوجه مطالعاتی باشد که از روز اول چرایی و چگونگی احداث این سد را توجیه و ممکن کرده است.
عینی تر از بحران های نه چندان لاینحل آب شهرستان چگنی (کشکان رود)اصرار و نگاه های سرد مدیران ارشد و ذی ربط دولت قبلی درباره این موضوع می باشد. در حالی که تمام مردم می دانستند که سکوت مسئولان و بی توجهی آنان نسبت به خشک شدن کشکان رود همگی نشات از خطاهای فاحش مدیریتی و سهم خواهی مافیایی است که حق آبه چگنی و کشکان به آنان ضرر وارد می کند.
آسیب و دردهای وارد شده به مردمان چگنی در اثر خشک شدن کشکان نه تنها از طرف دولت وقت «دولت قبلی» تسکین داده نشد بلکه با بی توجهی و بی اهمیتی از کنار آن گذشته و به وظایف خود که در قانون اساسی تعریف شده است عمل نکردن و توپ را در زمین کشاورزان بدبخت انداختند.
وظیفه دولت بود تا بی منت و با سازوکارهای مناسب و قابل اجراء هزینه ها و خسارات وارده به صدها خانواری که از خروشانی و جاری بودن کشکان ارتزاق می کنند را جبران و با دادن امید و عمل واقعی از مهاجرت آنان جلوگیری کنند و زندگی از دست رفته کشاورزان پایین دست کشکان را به آنان باز می گرداندند.
نگارنده:️یاسر نظری چگنی